Spartips

Oavsett om man behöver spara pengar till något specifikt eller om man känner sig på det goda med sin ekonomi kan det vara bra att ta del utav en del spartips emellanåt. Att bli påmind om respekten man bör ha till pengar är bra att få fler gånger än de gånger då det verkligen ekar tomt på kontot. Ett ekande konto och många dagar kvar till löning är något som kan hålla de flesta sömnlösa.

Det bästa och mest revolutionerande spartipset är givetvis att inte göra av med mer än vad man har på kontot. Men om man skall se pengarna växa krävs det ofta en del aktiva val och handlingar för att bryta ett visst levnadsmönster som i slutändan kostar för mycket för att du skall kunna spara undan lite varje månad. Med det sagt kan sparande ske på mer än ett sätt utan att man skall behöva göra avkall på allt roligt i livet. Jag skulle därför vilja dela med mig utav några av mina bästa och smartaste spartips som kan hålla din hushållsekonomi i schack och därmed tillåta dig att starta ett sparande. Tipsen har jag skrivit i tron och med förhoppningar om att alla är medvetna om att – släcka lampan, laga matlådor, stänga av duschen när du schamponerar och att ställa bilen och istället ta bussen – är bra för din ekonomi!

Mina bästa och smartaste spartips

 1. Ha ett mål med ditt sparande
 2. Våga vägra julruschen, låt dig inte dras med i denna sjuka konsumtion. Handla julklappar i god tid!
 3. Skaffa en hållbar garderob, köp kvalitet och ha plaggen långt mycket längre än de billiga plaggen från HM under 100-lappen.
 4. Samla på erbjudanden och se till att alltid handla med rabatt online
 5. Ät vegetariskt. Snällt mot plånboken och moderjord.
 6. Laga dina kläder
 7. Lägg undan kläder ett par månader och bli nykär igen!
 8. Köp kläder som inte är i säsong
 9. Planera din ekonomi! Detta är en självklarhet men om du bryter ner det till varje dag är det lättare att ta på och se mer konkret.
 10. Prata med dina vänner och se till att byta, ärva och låna av varandra.

Spara tusentals kronor med rabattkoder

Handlar du mycket varor och tjänster på nätet kan du spara många tusenlappar på att nyttja företagens rabattkoder. Konkurrensen i många branscher är skyhög idag och i kampen om att vinna kunder erbjuder många företag rabatter och rabattkoder. Rabatterna kan bland annat vara:

 • Rabatt för nya kunder
 • Rabatt på ett helt köp
 • Rabatt på utvalda produkter eller tjänster
 • Rabattkoder gäller ibland inte kombinerat med andra erbjudanden

Hur hittar man då dessa rabattkoder? En del företag publicerar sina rabattkoder på sina egna sajter men i regel är det enklast att vända sig till en affiliate-sajt som samlar rabattkoder, exempelvis Rabatterat.se som har rabattkoder till över 610 butiker. Affiliate-sajterna fungerar så att de får provision från företagen på köp som gör via deras sajt. Det finns många rabattkodssidor på nätet, googla på "rabattkoder" så hittar du enkelt många alterantiv.

Cashbackshopping

Har du hört talas om cashbackshopping? I sverige är det största företaget Refounder som ger återbäring på dina onlineköp. Du köper en vara hos ett företag som är anslutet till Refounder så får du tillbaka en viss procent av köpet. Tänk på det här innan du shoppar via en cashbacksajt:

 • Ibland kan åter­bäringen inte utnyttjas tillsammans med vissa andra rabatter som erbjuds direkt av handlaren.
 • Kontrollera noga vad som händer med återbäringen om du vill lämna tillbaka hela eller delar av ditt inköp.
 • Glöm inte att jämföra priser med andra butiker. En cashback på några procent äts lätt upp av ett högre pris.

Källa: Råd & Rön (https://www.radron.se/artiklar/de-lockar-med-pengar-i-retur/)

Uppdaterad 2019-06-14