Shopping i Gdansk

Gdansk är en av Polens största och äldsta städer och har mycket att erbjuda sina besökare. Gdansk har länge varit känt för sin otroliga shopping med långa köer utanför sina butiker i det grå-regniga vädret. Det Gdansk man får uppleva numera är långt ifrån den tidigare bild som har funnits. Mycket har hänt under de senaste åren, det har gjorts storsatsningar på att bygga flera köpcenter i Gdansk. Många utländska varuhus och butikskedjor som Carrefour och IKEA har också hunnit etablera sig i landet.

Bland de många färgglada husen i Gdansk finns det ett stort antal shoppingcenter och i Trestaden (Sopot, gdansk och Gdynia) finner du sammanlagt mer än 500 000 kvadratmeters shoppingyta och många av de kvadratmeterna ligger i Gdansk. För att maximera shoppingen och upplevelsen runt om kring den är butikerna öppna långt in på sena kvällar alla veckans dagar. Bland det största kan nämnas Galeria baltycka. Här ryms 200 olika butiker som säljer europeiska varor av känd art. När man sedan har handlat klart eller behöver en paus i galenskapen kan man samla krafter genom att besöka någon av de 15 restauranger som ligger i samma byggnad. Restaurangerna har humana priser för att locka samtliga besökare att fylla på sina depåer hos just dem.

Billig shopping i Gdansk

Shoppingen i Gdansk är ju generellt sett mycket billig. Men med det sagt tycker jag att vi skall slå ett slag för stadens alla marknader och saluhallar. Här varierar utbudet av mat från världens alla hörn. För att nämna en saluhall som är värt ett besök så är det en som ligger nära S:t Nikolais kyrka i Gdansks centrala delar. Besöker du Gdansk i augusti tycker jag verkligen att du bör planera in ett besök på det avlånga torget Dlugi Targ (”långa torget”) som ligger i Gdansks centrala delar. Här arrangeras då festivalen Jarmark Sw Dominika (Dominikusmarknaden). Detta innebär loppmarknad, pariserhjul och bland annat en tålmodig tjej som sitter på en svävande matta med en massa publik som förvirrat försöker lista ut hur det hela går till. Här kan du göra fynd och uppleva staden när den är som allra gladast.

Uppdaterad 2019-05-24